فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 83-84 (دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده زهره مخملباف*، شیرزاد آزاد صفحات 6-30

    از زمان ظهور فناوری سایبری تا به امروز، این عرصه دارای پیشرفت‌های زیادی بوده و حوزه‌های مختلفی را تحت تاثیر قرار داده است، بطوریکه نبود آن در روند زندگی بشر مشکل ساز بوده و از طرفی هم می‌تواند بعنوان ابزاری تهدیدآمیز عمل کند. امروزه گسترش فناوری سایبری مسبب نگرانی‌های جدیدی درخصوص امنیت ملی کشورها شده است. بازیگران متعددی از این فناوری برای اهداف گوناگون بویژه حملات سایبری استفاده می‌کنند. در مقاله حاضر تلاش می‌شود تا ضمن معرفی بازیگران دولتی مهم عرصه‌ سایبری، به تاثیر آنها بر روند تغییر استراتژی‌های ایالات متحده آمریکا و واکنش این کشور برای حفظ امنیت خود در قبال اینگونه تهدیدات و تحولات پرداخته شود. هدف این مقاله، بررسی اقدامات کشورهای چین، روسیه، ایران و کره شمالی بعنوان رقبای آمریکا و کشورهای فعال در فضای سایبری بوده است تا بتوان به روند تغییرات در استراتژی ایالات متحده آمریکا و نحوه‌ واکنش آن بعنوان پیشرفته‌ترین بازیگر سایبری پی‌برد. لذا به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که این بازیگران دولتی فعال در فضای سایبری، چه تاثیری بر روند تغییر استراتژی این کشور در برابر تهدیدات فضای سایبری داشته‌اند. از این رو، یافته‌ها حاکی از آن است که افزایش اثرگذاری فناوری‌های سایبری بر امنیت ملی، ظهور بازیگران دولتی و رشد تحرکات سایبری آنها بر کنار گذاشتن رویکرد تدافعی و اتخاذ رویکردی تهاجمی در برابر تهدیدات سایبر تاثیرگذار بوده‌اند. مقاله پیش‌رو، براساس چارچوب امنیت ملی و به روش تبیینی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای نگارش شده است.

    کلیدواژگان: امنیت، فضای سایبری، تهدید، آمریکا، استراتژی
  • احمد یاری*، ابراهیم طاهری، رضا پریزاد صفحات 31-52

    حضور روسیه در سوریه و اتحاد با کشورهای مخالف غرب، بویژه ایران و همچنین رابطه اقتصادی و نظامی موثر با اسراییل و ترکیه بعنوان دو متحد غرب در منطقه، سطح توان بازیگری این کشور در خاورمیانه را افزایش داده است. از طرفی پتانسیل هسته‌ای و نیروی نظامی قدرتمند این کشور خود عاملی در جهت حضور روسیه در این منطقه است. براین اساس آینده جایگاه این کشور در نظم منطقه‌ای خاورمیانه از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف مقاله پیش‌رو، بررسی جایگاه روسیه در آینده نظم منطقه‌ای خاورمیانه است. روش پژوهش مورد استفاده، روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از رویکرد آینده‌پژوهی پیتر شوارتز استفاده شده است. سوال مقاله حاضر این است: که سناریوهای محتمل در ارتباط با آینده جایگاه روسیه در نظم منطقه‌ای خاورمیانه براساس روش آینده‌پژوهی پیتر شوارتز کدام هستند؟ نتایج نشان می‌دهد که چهار سناریوی: 1) حفظ نظام موازنه قوا در خاورمیانه از طریق تعادل بخشی میان ایران، عربستان سعودی، ترکیه و اسراییل با رویکرد چندقطبی، 2) شکل‌گیری نظام دوقطبی با همراهی ایران بعنوان یک قطب قدرت در مقابل قطب آمریکا و عربستان، 3) افول جایگاه روسیه در نظم منطقه‌ای خاورمیانه و ایفای نقش در قالب نهادهای بین‌المللی از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد و درنهایت، 4) احتمال حذف روسیه از معادلات مربوط به نظم منطقه‌ای در خاورمیانه محتمل است. به نظر می‌رسد که سناریوی اول محتمل‌ترین سناریو است که روسیه در قالب آن سعی خواهد کرد در کنار آمریکا به موازنه‌بخشی میان قدرت‌های موجود در منطقه بپردازد.

    کلیدواژگان: سناریونویسی، سیاست خارجی روسیه، خاورمیانه، نظم منطقه ای
  • مرتضی علویان، احسان رهام * صفحات 53-73

    هر انقلابی تاثیرات کم وبیش منطقه ای و بین المللی دارد و برای ایجاد عمق استراتژیک خود، پیامی را عرضه می کند. انقلاب ایران نیز دارای این ویژگی بوده و احیاگر تفکر اسلام و اسلام سیاسی بعنوان یکی از رخدادهای مهم در قرن بیستم تلقی می شود. هدف از نگارش این مقاله علت یابی بازتاب محدود انقلاب اسلامی ایران در جمهوری اسلامی پاکستان براساس نظریه پخش و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و شیوه کتابخانه ای جهت گردآوری اطلاعات است. بنابراین در این مقاله سعی گردیده است با کاربست نظریه پخش هاگراسترند به این سوال پاسخ داده شود، چرا بازتاب انقلاب اسلامی ایران در کشور اسلامی پاکستان محدود بوده است؟ فرضیه مطروح شده این است که دلیل مشکلاتی از جمله وجود دیدگاه های متفاوتی نسبت به جریان صدور انقلاب و قدرت-یابی نظامیان در مبدا و مقصد پخش یعنی ایران و پاکستان مانع گسترش افکار و اندیشه های انقلاب شده است. یافته های برآمده از مقاله حاضر، این است که باتوجه به مشکلاتی که در ابتدای انقلاب اسلامی در دو کشور وجود داشته، جمهوری اسلامی به تدریج سیاست صدور انقلاب به پاکستان را کنار گذاشته و به سمت گسترش روابط اقتصادی با این کشور رفته است.

    کلیدواژگان: انقلاب ایران، نظریه پخش، بازتاب انقلاب، پاکستان
  • فریدون هراتی صفحات 75-98

    اسراییل بعنوان یک حکومت نوبنیاد در خاورمیانه به دولت های دیگر با دیدگاهی امنیتی می‌نگرد. این حکومت مهمترین تهدید علیه خود در خاورمیانه را ناشی از جمهوری اسلامی ایران می داند و به لحاظ منافع ملی در تعارض با ایران می باشد. از این رو برای این حکومت در راستای به حداکثر رساندن منافع امنیتی، توسل به هر اقدامی در مقابله با دشمن مشروعیت می یابد. باتوجه به اینکه ایران و اسراییل از پتانسیل هم سطح برخوردارند، در این مقاله تلاش داریم با بهره گیری از نظریه نیوریالیسم به بررسی رفتار اسراییل در قبال جمهوری اسلامی ایران بپردازیم. البته از آنجاکه نیوریالیسم دو رویکرد امنیتی آن ریالیسم تهاجمی و تدافعی می-باشد سوال اصلی این است که رفتار اسراییل در قبال جمهوری اسلامی ایران در قالب کدام رویکرد نیوریالیسم قابل تبیین است؟ در پاسخ این فرضیه مطرح است که رویکردهای یاد شده نیوریالیسم، امنیت و قدرت نسبی را ملاک عمل دولت ها دانسته و مهمترین اهداف اسراییل را در برابر ایران در تثبیت و افزایش امنیت و قدرت نسبی در ابعاد مختلف توسط این حکومت می داند که پیامد چنین رفتاری برای ایران قرار گرفتن در بازی «امنیت و قدرت» است. یافته‌ها نشان می دهد، باتوجه به اینکه ریالیسم تهاجمی در قیاس با ریالیسم تدافعی از ظرفیت و بسط ابزاری بیشتری برخوردار است از این رو در تبیین رفتاری دولت هایی مثل اسراییل نظریه مناسب تری است.

    کلیدواژگان: اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران، رئالیسم تهاجمی و تدافعی، تهدید، خاورمیانه
  • رضا پریزاد*، ندا حیدری مقدم صفحات 99-121

    حق حیات و تابعیت بعنوان یکی از ابتدایی‌ترین حقوق انسان‌ها و بی تابعیتی یا نداشتن تابعیتی موثر و قانونی مشکلی حاد و بزرگ است. حق حیات بعنوان اساسی ترین حقوق انسانی قابل اسقاط توسط گروه یا اشخاص دیگر نمی‌باشد و نسل‌کشی بعنوان یک جنایت بین‌المللی شناخته شده، از جنایات تکان دهنده بین‌المللی است چون اساسی‌ترین حق بشریت، حق حیات را نقض می‌کند. در ماده (15) اعلامیه جهانی حقوق بشر مقرر شده که همه افراد از حق داشتن تابعیت بهره‌مند هستند و هیچ‌کس بصورت خودسرانه از تابعیت ش محروم نخواهد شد. مقررات تدوین شده به منظور پرهیز یا کاهش بی‌تابعیتی در چندین معاهده بین‌المللی حقوق بشری از جمله میثاق حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون‌های حقوق کودک، تابعیت زنان ازدواج کرده، کاهش بی‌تابعیتی، وضعیت اشخاص بی‌تابعیت و اعلامیه جهانی حقوق بشر گنجانیده شده‌اند. بندهای 2 و 3 میثاق مذکور نیز تاکید شده که دولت‌ها می‌بایست مفاد کنوانسیون منع نسل‌کشی را رعایت کنند و انحراف از آن را مجاز ندانسته است. روش پژوهش در مقاله حاضر، توصیفی- تحلیلی است. یافته‌ها نشان می‌دهد که مسلمانان روهینگیا با مشکلات چندبعدی مواجه هستند که در مقاطعی این مشکلات نیز علت و معلول یکدیگر هستند. بی‌تابعیتی، تبعیض و آزار، مهاجران غیرقانونی و نسل کشی از جمله موارد نقض حقوق بشر است که مسلمانان روهینگیا به علت عدم حمایت شهروندی از سمت دولت با آنها مواجه شده‌اند. مسلمانان میانمار از جمله اقلیت‌های قومی و مذهبی هستند که به دلیل اعمال تبعیض در قوانین تابعیت محروم مانده‌اند.

    کلیدواژگان: بی تابعیت، میانمار، حقوق بشر، شورای امنیت، نسل کشی، روهینگیا
  • پیمان اسدبیگی صفحات 123-141

    یکی از فعالیت‌های بانک‌ها امروزه اعطای تسهیلات به مشتریان است. در میان تسهیلات اعطایی مضاربه جایگاه خاصی دارد که باتوجه به اهمیت تجاری آن؛ بخش عمده‌ای از نیازهای تجار را فراهم می‌کند. اعطای تسهیلات در این قالب از سال 1361 با تغییر مقررات بانکی در راستای اهداف حکومت جمهوری اسلامی برای اسلامی کردن بانک‌ها مورد استفاده قرار گرفت. یکی از ویژگی‌های اساسی این عقد اشاعه طرفین در سود و زیان حاصل از فعالیت تجاری است و بعلاوه فقیهان عقد مضاربه را با وجه نقد و تنها در صورتی صحیح می‌دانند که عملیاتی که توسط عامل انجام می‌شود عملیات تجاری باشد که این شرط در مواد (36) و (37) آیین نامه فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا و ماده (9) قانون عملیات بانکی بدون ربا نیز مطرح شده است. مقاله پیش‌رو در پی آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی علاوه بر تحلیل نظر فقها در خصوص ماهیت و چگونگی انعقاد این عقد با تاکید بر رویه عملی بانک‌ها و تحلیل اقتصادی آن، تصویر واضحی از وضعیت سود معین در این عقد ارایه نماید. یافته‌ها نشان می‌دهد باتوجه به فلسفه تاسیس مضاربه و استفاده از عمومات موجود می‌توان نوع عملیاتی که عامل برای تحصیل سود انجام می‌دهد را به همه انواع فعالیت‌های مشروع و قانونی تسری داد و عملا بانک‌ها در مضاربه بانکی به دنبال دریافت میزان معینی از سود بدون توجه به نتایج واقعی حاصله از فعالیت تجاری هستند.

    کلیدواژگان: مضاربه، ربا، عملیات بانکی، عامل، تسهیلات
|
  • S. Zohra Makhmalbaf, Shirzad Azad Pages 6-30

    Since the advent of cyber technology until today, this field has made many advances and has affected various fields, so that its absence is problematic in the process of human life, and on the other hand, it can act as a threatening tool. Today, the development of cyber technology has caused new concerns about the national security of countries. Several actors use this technology for various purposes, especially cyber attacks. In this article, an attempt is made to introduce important government players in the cyber arena, and to discuss their influence on the process of changing the strategies of the United States of America and the country's response to maintain its security in the face of such threats and developments. The purpose of this article is to examine the actions of China, Russia, Iran and North Korea as competitors of the United States and active countries in the cyber space in order to understand the process of changes in the strategy of the United States of America and how it reacts as the most advanced cyber player. Therefore, we are looking for an answer to the question of what influence these government actors active in cyberspace have had on the process of changing the country's strategy against cyberspace threats. Therefore, the findings indicate that the increase in the effectiveness of cyber technologies on national security, the emergence of government actors and the growth of their cyber movements have influenced the abandonment of the defensive approach and the adoption of an aggressive approach against cyber threats. The following article is written based on the national security framework and in an explanatory way using library resources.

    Keywords: Security, Cyber Space, Threat, America, Strategy
  • Ahmed Yari*, Ebrahim Taheri, Reza Parizad Pages 31-52

    Russia's presence in Syria and its alliance with countries opposed to the West, especially Iran, as well as the effective economic and military relationship with Israel and Turkey as two allies of the West in the region, have increased the level of this country's acting ability in the Middle East. On the other hand, the nuclear potential and powerful military force of this country is itself a factor in the presence of Russia in this region. Therefore, the future position of this country in the regional order of the Middle East is very important. The purpose of the upcoming article is to examine Russia's position in the future of the Middle East regional order. The research method used is the descriptive-analytical method using Peter Schwartz's future research approach. The question of the current article is: What are the possible scenarios related to the future of Russia's position in the Middle East regional order based on Peter Schwartz's future research method? The results show that four scenarios: 1- maintaining the balance of power system in the Middle East through balancing between Iran, Saudi Arabia, Turkey and Israel with a multipolar approach, 2- forming a bipolar system with Iran as a pole of power in front of The US-Saudi pole, 3- The decline of Russia's position in the Middle East regional order and its role in international institutions, including the United Nations Security Council, and finally, 4- The possibility of removing Russia from the equations related to the regional order in the Middle East is likely. It seems that the first scenario is the most likely scenario in which Russia will try to balance the existing powers in the region alongside America.

    Keywords: : Scenario Writing, Russian Foreign Policy, Middle East, Regional Order
  • *Morteza Alavian, Ehsan Roham Pages 53-73

    Every revolution has more or less regional and international effects and presents a message to create its strategic depth. The Iranian revolution also has this characteristic and is considered as one of the important events in the 20th century as a revival of Islamic thought and political Islam. The purpose of writing this article is to find the cause of the limited reflection of the Islamic Revolution of Iran in the Islamic Republic of Pakistan based on the diffusion theory and using the descriptive-analytical method and the library method to collect information. Therefore, in this article, an attempt has been made to answer this question by applying Hagerstrand's diffusion theory, why the reflection of the Islamic Revolution of Iran was limited in the Islamic country of Pakistan? The proposed hypothesis is that the reason for the problems, such as the existence of different views on the issue of the revolution and the empowerment of the military in the source and destination of the broadcast, i.e. Iran and Pakistan, has prevented the spread of the thoughts and ideas of the revolution. The findings of this article is that due to the problems that existed in the beginning of the Islamic revolution in the two countries, the Islamic Republic has gradually abandoned the policy of exporting the revolution to Pakistan and has moved towards expanding economic relations with this country.

    Keywords: : Iranian Revolution, Diffusion Theory, Reflection of the Revolution, Pakistan
  • Fereydoun Harati Pages 75-98

    As a newly established government in the Middle East, Israel looks at other governments from a security point of view. This government considers the most important threat against itself in the Middle East to be from the Islamic Republic of Iran and is in conflict with Iran in terms of national interests. Therefore, for this government, in order to maximize security interests, resorting to any action against the enemy becomes legitimate. Considering that Iran and Israel have the same level of potential, in this article we are trying to examine Israel's behavior towards the Islamic Republic of Iran by using the theory of neorealism. Of course, since the two security approaches of neorealism are offensive and defensive realism, the main question is that Israel's behavior towards the Islamic Republic of Iran can be explained in the form of which neorealism approach? In response to this hypothesis, it is proposed that the mentioned approaches of neorealism consider security and relative power as the criteria for the action of governments and consider the most important goals of Israel against Iran to be stabilization and increase of security and relative power in different dimensions by this government, which is the result This kind of behavior is for Iran to be in the game of "security and power". The findings show that offensive realism has more instrumental capacity and expansion compared to defensive realism, therefore it is a more appropriate theory in explaining the behavior of states like Israel.

    Keywords: Israel, Islamic Republic of Iran, Offensive, Defensive Realism, Threat, Middle East
  • Reza Parizad*, Neda H. Moghadam Pages 99-121

    The right to life and citizenship as one of the most basic human rights and statelessness or not having an effective and legal citizenship is an acute and big problem. The right to life, as the most basic human right, cannot be taken away by other groups or individuals, and genocide, as an internationally known crime, is one of the shocking international crimes because it violates the most basic human right, the right to life. Article (15) of the Universal Declaration of Human Rights stipulates that all people have the right to citizenship and no one will be arbitrarily deprived of their citizenship. Regulations developed in order to avoid or reduce statelessness are included in several international human rights treaties, including the Covenant on Civil and Political Rights and Conventions on the Rights of the Child, citizenship of married women, reducing statelessness, the status of stateless persons, and the Universal Declaration of Human Rights. Paragraphs 2 and 3 of the mentioned covenant also emphasized that governments should observe the provisions of the Convention on the Prohibition of Genocide and deviation from it is not allowed. The research method in this article is descriptive-analytical. The findings show that Rohingya Muslims are facing multi-dimensional problems, which are sometimes the cause and effect of each other. Statelessness, discrimination and harassment, illegal immigrants and genocide are among the human rights violations that Rohingya Muslims have faced due to the lack of citizenship protection from the government. Muslims of Myanmar are among the ethnic and religious minorities who are deprived due to discrimination in citizenship laws.

    Keywords: Statelessness, Myanmar, Human Rights, Security Council, Genocide, Rohingya
  • Peyman Asadbeigi Pages 123-141

    One of the activities of banks today is providing facilities to customers. It has a special place among mudarabah granting facilities, which due to its commercial importance; It provides most of the needs of traders. Granting of facilities in this format was used since 1361 with the change of banking regulations in line with the goals of the Islamic Republic of Iran to Islamize banks. One of the basic features of this contract is the distribution of the parties in the profit and loss resulting from the commercial activity, and in addition, the jurists consider the mudarabah contract with cash and only if the operation performed by the agent is a commercial operation, which is the condition in articles (36) and (37) Chapter 3 of the Law on Interest-Free Banking Operations and Article (9) of the Law on Interest-Free Banking Operations have also been proposed. The following article seeks to provide a clear picture of the state of fixed interest in this contract with a descriptive-analytical method, in addition to analyzing the opinion of jurists regarding the nature and manner of concluding this contract, emphasizing the practical procedure of banks and its economic analysis. The findings show that according to the philosophy of Mudarabah establishment and the use of existing generalities, the type of operations that the agent performs to earn profit can be extended to all types of legitimate and legal activities, and in practice, banks in banking mudarabah seek to receive a certain amount of profit regardless of the results. are real from commercial activity.

    Keywords: Mudarabah, Riba, Bank Operation, Agent, Facility